Trafo yağı örneğin gazlara kıyasla daha yüksek dielektrik dayanımı nedeniyle yüksek voltaj ekipmanında yalıtkan bir ortam olarak kullanılır.
Bununla birlikte, kullanım sırasında yağlar arızalanabilir, bu da yüksek voltajlara dayanma kabiliyetini kaybetmesi anlamına gelir. Bir arıza, pahalı elektrikli ekipmanlarda arıza riski oluşturur: transformatörler, yağlı kablolar, kondansatörler, şalterler, parafudrlar, vs. Arızayı önlemek için, sıvı dielektrikler için bir kontrol arıza gerilimini ölçmek amacıyla yapılır. Bu yazıda, sıvı dielektriklerde bir bozulmanın nasıl meydana geldiğini, arıza voltajının neden düştüğünü ve nasıl olduğunu tartışacağız trafo yağı temizliği ve kontrolü gerçekleştirilir.
Sıvı dielektriklerin dökümü
Sıvı dielektriklerin parçalanması, halen incelenmekte olan karmaşık bir olgudur. Başlangıcın ana teorilerinden biri aşağıdaki gibidir. Dielektrik (yağa) uzun süre yüksek voltaj uygulanırsa ve yağ safsızlıklar içeriyorsa, bu safsızlıklar polarize edilir ve elektromanyetik kuvvet hatları boyunca uzanan zincirler halinde birleştirilir. Zincirler, içinden elektrik akımının aktığı bir kanal haline gelir. Akım, kanala bitişik sıvıyı kaynamaya başlayana kadar ısıtır ve oluşan gaz kanalından bir kırılma meydana gelir.
İyice saflaştırılmış yağlarda, moleküllerin çarpma iyonlaşması nedeniyle bir bozulma meydana gelebilir. Bir arızadan sonra, yağın elektriksel yalıtım özellikleri geri kazanılır, ancak kural olarak kalitesi gözle görülür şekilde bozulur.
Trafo yağı arıza gerilimi
Yağın dielektrik özelliklerini kontrol edin numuneler alınarak ve müteakip arıza voltajı, dielektrik kayıp teğet, dielektrik geçirgenlik, vb. belirlenerek analiz edilerek gerçekleştirilir.
Arıza gerilimi, dielektrikte iletken bir kanalın oluştuğu minimum uygulanan gerilimdir. Arıza voltajı genellikle kilovolt cinsinden ölçülür.
Başka bir benzer parametre — dielektrik dayanım (arıza gerilimi) — de kullanılır. Fiziksel olarak, dielektrik dayanım, numune kalınlığına bölünerek bozulmasını sağlamak için bir numuneye uygulanması gereken voltajdır. Dielektrik dayanımı milimetre başına kilovolt cinsinden ölçülür.
Trafo yağı arıza gerilimini hangi faktörler etkiler?
Arıza gerilimi, çeşitli faktörlerden etkilenebileceği için trafo yağında çok hassas bir parametredir. Bunlar şunları içerir:
- Mekanik safsızlıklar ve ıslaklık ile kirlenme. Yağ ne kadar kirliyse, arıza voltajı o kadar düşük olur.
- viskozite. Transformatör yağının viskozitesinin azalmasıyla birlikte arıza gerilimi de düşer.
- Sıcaklık. Artan sıcaklık ile yağın delinme gerilimi azalır. Darbe voltajını uygularken, bu ilişki zayıf bir şekilde telaffuz edilir. Derinlemesine saflaştırılmış yağlar için arıza gerilimi ve yağ sıcaklığı ilişkisi karmaşıktır.
- Basınç. Artan basınçla birlikte, gaz kabarcıklarındaki basınç artışıyla açıklanan arıza gerilimi yükselir. İlişki, teknik olarak saf yağda daha belirgindir.
- Gerilime maruz kalma süresi. Yağın gerilime maruz kalması ne kadar uzun sürerse, arıza gerilimi o kadar düşük olur. Daha derinlemesine saflaştırılmış yağlarda ilişki zayıflar.
- Elektrotların şekli ve alanı, elektrotlar arasındaki mesafe. Farklı elektrot şekilleri ile, farklı heterojenlik derecelerinde alanlar oluşturulur ve heterojenlik katsayısı ne kadar büyük olursa, arıza voltajı o kadar düşük olur. Elektrotların alanı arttıkça, arıza gerilimi azalır ve elektrotlar arasındaki mesafe arttıkça da artar.
Trafo yağı bozulma testi
Trafo yağı bozulma testi bir laboratuvarda gerçekleştirilir, ancak gerekli ekipman mevcutsa, arıza gerilimi transformatörün yanında ölçülebilir.
Trafo yağı arıza kontrolü geçerli standartlara uygun olarak gerçekleştirilir. Bunlar trafoların işletildiği ülkelerin ulusal standartları olabileceği gibi uluslararası standartlar da olabilir. IEC-60296 BDV test cihazı ve ASTM BDV test cihazı yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yağ arıza test cihazı
GlobeCore laboratuvar sıvı dielektrik test cihazları da dahil olmak üzere trafo bakım sektöründeki ekipmanlar için küresel kalite standartları sağlar. TOR-80 yağ dökümü test cihazı aralarında sayılır. Bir yüksek gerilim trafosunun sekonder sargısında sıfırdan maksimum değere veya bir dielektrik arızanın meydana geldiği bir değere kadar kademeli gerilim artışı prensibiyle çalışır. Arızadan sonra yüksek voltaj kapatma süresi dört mikrosaniyeyi geçmez. Bu göstergeye göre TOR-80 trafo yağı test ünitesi benzer amaçlara sahip mevcut tüm enstrümanlardan daha iyi performans gösterir. Ölçüm hücresinde bulunan yağın altında yanacak ve tekrar ölçümler için eşit koşullar sağlayan kimyasal bileşimini değiştirecek zamanı yoktur.
Diğer özellikler ve parametreler açısından, en iyisi GlobeCore BDV testleri iyi bilinen eşdeğerlerinden daha aşağı değildir. TOR-80 ayarlarında, elektrik test yöntemleri için geçerli standartlardan herhangi biri (IEC 60156, ASTM D877, vb.) seçilebilir. Standart zamanla değişse bile, kullanıcı gerekli ayarlamaları hızlı bir şekilde yapabilir ve ilgili algoritmaya göre yağı test etmeye devam edebilir. Öyleyse, ucuz GlobeCore BDV testleri dünyanın herhangi bir ülkesinde kullanılabilir. Ayrıca, kırılma voltajı 80 kilovolttan fazla olmayan, petrol, bitkisel yağlar veya sentetik olarak türetilmiş çeşitli kökenlerden sıvı dielektrikler bu cihaz aracılığıyla test edilir.
Alet kompakt boyutludur: 49 cm genişliğinde, 32 cm uzunluğunda ve 30 cm yüksekliğindedir ve laboratuvar içinde hareket ettirilebilmesi veya bir odadan diğerine kolayca taşınabilmesi için yerleşik kulplarla birlikte verilir. Yağ döküm testi işlemi basittir. Elektrik laboratuvarının bir çalışanı, cihazı elektrik şebekesine bağlamalı, ölçüm hücresini yerleştirmeli, yağla doldurmalı, gerekli standardı seçmeli ve uygun düğmeye basarak işlemi başlatmalıdır. TOR-80 BDV testleri gerisini otomatik modda kendisi yapacak ve ilk arıza gerilimi ölçümünün sonucu beş dakika sonra kilovolt olarak görüntülenecektir.
Bir test döngüsünden sonra arıza gerilimi ölçümlerinin toleransı yüzde birden fazla değildir. Bu doğruluk, tarafından geliştirilen teknolojiler sayesinde elde edilir GlobeCore ve yeni endüstri standartları.
Aynı zamanda, alet kullanışlı ve pratik kalır. Gerekirse, ölçüm sonuçları entegre bir termal yazıcı aracılığıyla yazdırılabilir veya birikmiş veri dizisi, sonraki istatistiksel işleme ve görselleştirme için bir USB flash sürücü kullanılarak dahili kalıcı bellekten bir bilgisayara aktarılabilir.
Çalıştırma kurallarına uyulduğu takdirde, TOR-80’in laboratuvar personeli için kullanımı güvenlidir. Üst kapak sadece numuneleri ve çalışma bölgesini kontaminasyondan korumakla kalmaz, aynı zamanda bir konum monitörü ile donatılmıştır. Kapak “açık” konumdayken, test voltajının yükselmesi engellenir ve elektrik çarpması önlenir.
Tüm enstrümanlar, elektrik enerjisi şirketlerinin laboratuvarlarına gönderilmeden önce, gerçek yağ numuneleri için 150 test döngüsüne eşdeğer en az 900 ölçüm ve doğrulama ile test edilerek teknik gerekliliklere ve spesifikasyonlara uygunluk açısından kontrol edilir, yüksek hassasiyetli kilovoltmetreler kullanarak.
Tarafından üretilen yeni TOR cihazı ile yağ testi GlobeCore kritik bir arıza voltajı düşüşünü tespit etmeye ve yağı değiştirmek veya saflaştırmak için hızlı bir karar vermeye olanak tanır.
Sürekli akış BDV testi
Laboratuar analizlerine ek olarak, yağ arıza geriliminin çevrimiçi olarak, yani numune almadan tespit edilebilmesi, trafo sahipleri ve servis kuruluşları için pratik bir ilgi alanıdır. GlobeCore çevrimiçi bir BDV test cihazı üretir veya daha doğrusu TOR-5, trafo yağının önemli parametrelerinin tespit edilmesini sağlayan tüm teşhis sistemi. TOR-5 trafonun yanına kurulur ve ona bağlanır. Aleti bağladıktan sonra, yağ sürekli olarak sensörler aracılığıyla kapalı bir döngüde dolaştırılır. Sensörler önemli yağ parametrelerini ölçer. Bu parametrelerin özünde diyagnostik veriler olmalarına ek olarak, çevrim içi trafo yağı durumuna ilişkin daha eksiksiz bilgiler sağlayan ek göstergeler de bunlara göre hesaplanır. Tahmini göstergelerden biri, yağ arıza voltajıdır.
Ölçülen ve hesaplanan tüm parametreler dakikada bir toplanır ve internet erişimi olan dünyanın her yerinden açılabilen özel bir web uygulamasında görüntülenebilir ve analiz edilebilir.