Bu yazıda, trafo teşhis değerlendirmesinin özel yönlerini tartışacağız ve çevrimiçi trafo izleme sistemlerine odaklanacağız. Bu tür sistemlerin varlığı, trafo servisi daha kolay, daha rahat ve uygun maliyetli.
Trafo durumu izleme yöntemlerinin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlar
Sınıflandırmanın altında yatan özniteliğe göre belirlenen trafo durumu izleme yöntemlerinin sınıflandırılmasına yönelik çeşitli yaklaşımlar mevcuttur. Doğrudan ve dolaylı, çevrimdışı ve çevrimiçi teşhis değerlendirme yöntemlerini vurguluyoruz.
Durumu teşhis edilmesi gereken trafo komponentine direkt yöntemler uygulanır. Örneğin, sargıların yalıtım durumunun farkına varmak için yalıtım direnci bir megohmmetre kullanılarak ölçülür. Dolaylı teşhis değerlendirme yöntemleri, bir transformatörün ara bileşenlerini veya bir ara bilgi ortamını kullanır. Yalıtım yağı tipik olarak bir bilgi ortamı olarak kullanılır. Bu durumda ilk olarak, trafo yağı teşhis değerlendirmesi gerçekleştirilir ve daha sonra, sonuçlarına dayanarak transformatörde belirli kusurların varlığı hakkında bir sonuca varılır.
Çevrimiçi teşhis değerlendirme yöntemleri, doğrudan trafoya bağlı alet ve cihazlar kullanılarak, bilgilerin “okunarak” son kullanıcıya iletilmesiyle gerçekleştirilir. Çevrimdışı yöntemler, önceden alınmış izolasyon yağı numunelerini veya diğer numuneleri (kağıt izolasyon parçaları, vb.) işleyen laboratuvar cihazları kullanılarak uygulanır.
Trafo yağının kromatografik analizi
Kromatografik analiz, trafo durumunun tanısal değerlendirmesi için en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu durumda petrol, kusurların gelişmesiyle gelişmeye başlayan çözünmüş gazların konsantrasyonları ile temsil edilen yararlı bilgilerin bir taşıyıcısıdır. Tanısal değerlendirme için hidrojen, asetilen, etilen, metan, etan, karbon monoksit ve dioksit konsantrasyonları kullanılır.
Hesaplama ve analiz ya da grafiklerle uygulanan ölçüm ve hata tespit sonuçlarının yorumlanması için birçok teknik mevcuttur. Birinci durumda, farklı gaz çiftlerinin sayısal oranları bulunur ve elde edilen değerlere bağlı olarak kusurun varlığı ve türü hakkında bir sonuca varılır. Klasik grafik tekniği, bir üçgenin ilk olarak inşa edildiği Duval Üçgenidir; daha sonra, birkaç sektöre ayrılır ve kusur tipi, ölçülen gaz konsantrasyonlarına göre çizilen noktanın girdiği sektöre göre belirlenir.
Kromatografik çözünmüş gaz analizi, güçlü bir teşhis değerlendirme tekniğidir, ancak bunun uygulanması, petrolden (analizörler) gazların çıkarılmasına izin veren özel laboratuvar ekipmanı gerektirir.
Laboratuvar analiz sonuçlarına dayalı trafo yağı izleme
Bilgi işlevine ek olarak, yağ, bir transformatörde diğer iki sistem oluşturan işlevi yerine getirir; bunlar, ısıtma parçalarından ısının uzaklaştırılmasını ve akım taşıyan elemanların yalıtılmasını içerir. Bu nedenle, yağın durumunu izlemek de önemlidir. Bu amaçla daha çok laboratuvar yöntemleri kullanılmaktadır.
İlk olarak trafodan yağ numunesi alınır; daha sonra numuneler, özel aletler kullanılarak test edilmeleri için laboratuvara teslim edilir. Yağın durumunu anlamak için kırılma gerilimi, dielektrik kayıp teğeti, asit sayısı, arayüzey gerilimi, nem ve mekanik safsızlık içeriği, rengi ve diğer parametreler belirlenir.
Laboratuar yöntemlerinin ana dezavantajı, sonuçların gelmesinin uzun sürmesidir. Modern trafolarda birkaç gün veya saat içinde ciddi hasarlar gelişebilir; bu nedenle, bir laboratuvar analiz raporu alındıktan sonra, her durumda değil, gerekli trafo bakımını yapmak mümkün olabilir. Analizlerin petrolün durumundan bağımsız olarak yapıldığı periyodik numune alma ilkesi de değerini kanıtlamaz. Her sahibi ilgilenir ucuz trafo bakımı Ve trafo yağı analizi için maliyet azaltma; bu nedenle, çevrimiçi teşhis değerlendirme sistemlerine dikkat edilmesi önerilir.
TOR-5 trafo izleme sistemleri
Trafo çevrimiçi izleme uzun vadeli trafo yağına mükemmel bir alternatiftir analiz. Bu tür izlemenin avantajları açıktır:
- sadece laboratuvar testleri yoluyla elde edilmesi zor olan trafo durumuna ilişkin daha eksiksiz bilgiler;
- manuel emek girdisini azaltan numune alımı gerekli değildir;
- özel laboratuvarlara verilen analiz siparişlerinde tasarruf.
GlobeCore geliştirdi TOR-5 sistemi güç trafosu durumunun çevrimiçi izlenmesi için. Özel amaçlı (çekiş, maden, denizcilik, elektrikli fırın, rüzgar türbini ve diğer) trafoların yanı sıra uzun hizmet ömrüne sahip trafolar için trafo izleme gerçekleştirmek için kullanılır..
GlobeCore TOR-5 sistemi aşağıdaki işlevleri yerine getirir:
- Çevrimiçi trafo yağı analizi.
- Bir web arayüzü aracılığıyla kullanıcıların akım trafo durumu hakkında uygun şekilde bilgilendirilmesi.
- Nem içeriği belirtilen limitleri aştığında trafo yağının kuruması.
TOR-5 sistemi trafonun yanında kalır ve buraya boru hatları ile bağlanır. Sensörler dahil olmak üzere sistemin tüm önemli bileşenleri mahfazanın içinde bulunur; Muhafazanın IP derecesi, çalışmaya izin verir trafo çevrimiçi izleme ekipmanı açık havada.
TOR-5 sistemi tarafından izlenen trafo parametreleri
TOR-5 sistemi, sensörler kullanarak dakikada bir aşağıdaki parametreleri ölçer:
- trafo üst ve alt yağının sıcaklığı;
- trafo üst ve alt yağındaki aktif su;
- trafo üst ve alt yağının bağıl nemi;
- Ortam hava sıcaklığı;
- ortam havasının bağıl nemi.
Görünüşe göre, nem ölçümü bir temel parametre olarak kabul ediliyor. Bu gerçeği ile ilişkilidir ıslak trafo önleme hizmet vermenin temel görevlerinden biridir.
TOR-5 sistemi tarafından değerlendirilen parametreler
Ölçülen tüm veriler, İnternet üzerinden ek parametrelerin hesaplandığı bir bulut sunucusuna iletilir:
- trafo üst ve alt yağındaki su içeriği;
- transformatörün üstünde ve altında katı yalıtımdaki su içeriği;
- yağın kırılma gerilimi;
- yağ kalite endeksi
Bu nedenle, TOR-5 sisteminde bulunan bilgi parametrelerinin miktarı, hesaplama algoritmalarının uygulanması nedeniyle kurulu sensörlerin miktarından daha fazladır.
Yağ kalite endeksi, trafo yağının genel durumunu karakterize eden kapsamlı bir göstergedir. Bu gösterge, yağın yaşlanma derecesi ile iyi bir şekilde ilişkilidir; bu nedenle, olarak kabul edilebilir çevrimiçi asitlik ölçümüne bir alternatif. Yağ kalite indeksi sıfır ile bir arasında değişir. 0,8–1’lik bir aralık değeri, trafo yağının iyi durumda olduğuna ve 0–0,2’lik bir aralık değeri, kötü, eskimiş yağa karşılık gelir.
TOR-5 sistemi web arayüzünün özellikleri
Tüm ölçüm ve hesaplama sonuçları şifre ile girilebilen bir web sayfası üzerinde gösterilir ve erişime sahip kullanıcı sayısı sınırsızdır. Sistem ayrıca şifreleme ile bilgisayar korsanlığına karşı korunur, böylece bilgilerin üçüncü şahıslar tarafından alınması engellenir.
Veri görselleştirme kullanıcı dostu hale getirildi: web sayfası, trafo merkezlerinin ve her trafo merkezinin trafolarının bir listesini görüntüler. Program ayrıca ölçümlerin ve hesaplamaların grafik ve çizelgeler şeklinde gösterimi ile harita üzerinde trafoların görüntülenmesini içerir. Bir nesneyi seçtikten sonra, TOR-5 sistemini transformatörün yanına kurduktan sonra tüm süre boyunca veya seçilen bir süre boyunca yağın durumu hakkında eksiksiz bilgi alınabilir.
Tatilde dahi olsa, elektrik şirketi müdürü veya servis alt birimi çalışanı herhangi bir işyerinden sisteme giriş yaparak laboratuvar sonucunu beklemeden ve ekipman operasyon sahasına gitmeden trafo filosunun durumunu öğrenebilir. Devam eden veri toplama nedeniyle, trafo durum değişikliği dinamikleri değerlendirilebilir, bu da TOR-5 sistemini periyodik laboratuvar analizlerine kıyasla daha bilgilendirici hale getirir. Ve herhangi bir nedenle İnternet bağlantısı olmasa bile, tek bir ölçüm bile kaybolmaz: tüm veriler kaydedilir ve bağlantı geri yüklendiğinde, sunucuya toplu modda iletilir.
TOR-5 sistemi ile trafo çevrim içi kurutma
Yağın nem içeriği belirtilen değere ulaştığında, TOR-5 sistemi otomatik olarak teşhis değerlendirmesinden yağ işleme moduna geçer.
Yağ işleme şunları içerir:
- filtrasyon — 10 mikron filtreleme inceliğine sahip bir filtre takılmıştır;
- yağ kurutma — yağ adsorberler aracılığıyla sırayla pompalanırken su bir sorbent tarafından emilir.
Parametreler geri yüklendikten sonra, TOR-5 ünitesi otomatik olarak yağ işleme ve teşhis değerlendirme modları arasında geçiş yapar.
Petrolün sorbent dolgulu adsorbanlardan pompalanarak işlenmesi, alternatif trafo kurutma Bu durumda yağ TOR-5 sistemi tarafından alt noktadan alınır ve kuru olarak trafo üst noktasına geri döner. Transformatör suyunun sürekli olarak yağdan kağıt izolasyona geçmesi ve bunun tersi nedeniyle, adsorberler aracılığıyla yağ sirkülasyonu, suyun sadece yağdan değil, kağıt izolasyondan da uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece, sürekli trafo kurutma dır-dir başardı.TOR-5 sistemi, hizmet ömrü boyunca bir transformatörü kuru tutar.
Ek özellikler — hidrojen akışı gaz analizörü
Termal vakumlu kurutmadan farklı olarak, sorbent bazlı kurutma, çözünmüş gaz bileşimini ve yağdaki miktarını etkilemez. Bu nedenle, örneğin, belirlemek için kullanılan sensörler, yağdaki hidrojen içeriği TOR-5 sistemine isteğe bağlı olarak eklenebilir.
Sürekli çevrimiçi gaz analizi TOR-5 sisteminin yeteneklerinin genişletilmesine izin verecek ve trafo durumunun teşhis değerlendirmesini daha eksiksiz ve bilgilendirici hale getirecektir.
TOR-5 sistemini kullanmanın faydaları
- önemli parametrelerin sürekli izlenmesi ve yağın çevrimiçi olarak zamanında işlenmesi nedeniyle transformatörlerin hizmet ömrünün uzatılması;
- yağın otomatik modda periyodik olarak işlenmesi nedeniyle trafo bakım hizmetleri arasında artan zamanlama;
- laboratuvar analizlerini kullanmayı bırakma nedeniyle para tasarrufu;
- trafo sigortası için azaltılmış masraflar;
- dahil olan kalifiye personel sayısında azalma;
- Yalıtım yağının sıçramasıyla ilişkili trafo acil durumlarının önlenmesi nedeniyle çevrenin korunması.
TOR-5 sisteminin kullanımı ve işleyişi ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen bunları ilgili web sitesi bölümünde ayrıntıları verilen e-postamıza gönderin.