GlobeCore / Uncategorized @tr / Trafo Yağı Susuzlaştırma

Trafo Yağı Susuzlaştırma

Trafo Yağı Susuzlaştırma

Elektrikli ekipmanlarda kullanılan herhangi bir yağın belirli gereksinimlere uygun olması gerekir. Yani kalitesi ve parametreleri, düzenleyici belgelerde ve ekipman kılavuzlarında belirtilen değerlerin altında olmamalıdır. Herhangi bir sapma, transformatörün arızalanmasına ve öfkeye yol açabilir. Yağ kalitesinin en önemli göstergelerinden bazıları dielektrik dayanımı, nem ve gaz içeriğidir. Örneğin, 750 kV transformatör yağı, hacimce %0,001’den fazla su ve %0,15’ten fazla gaz içermemelidir. Bu gereklilikler, transformatör yağının gazdan arındırılması ve suyunun alınmasını, transformatör servisinin önemli bir bileşeni haline getirir.

Su nereden geliyor?

Yağdaki su iki kaynaktan gelebilir: atmosferden veya transformatörün katı yalıtımındaki eskime süreçlerinin bir sonucu olarak.

Yağın içinde su çeşitli şekillerde bulunabilir. Absorbe edilebilir, çözülebilir, emülsifiye edilebilir veya serbest olabilir. İlk durumda su molekülleri yağ moleküllerine sıkı bir şekilde bağlanır. Bu formda suyun, yağın dielektrik dayanımı üzerinde çok az etkisi vardır. Ancak sıcaklık değişiklikleriyle bu su çözülebilir veya emülsiyon haline gelebilir. İkinci durumda ise su molekülleri yağ molekülleri arasındadır ve birbirleriyle doğrudan temas halinde değildir. Bunun aynı zamanda dielektrik mukavemeti üzerinde de çok az etkisi vardır. Su içeriğinin en tehlikeli biçimleri emülsifiye edilmiş ve serbest sudur. Moleküller küçük damlacıklar halinde pıhtılaştığında emülsifiye su oluşur. Buna karşılık, emülsifiye sudan veya büyük su damlacıklarının doğrudan yağa girmesi sonucu serbest su oluşur.

Suyu tehlikeli yapan şey nedir?

Yağdaki küresel su damlacıkları elektromanyetik alanda gerilir. Bu damlacıklar eliptik hale gelir ve uçlarındaki farklı yüklerden dolayı birbirlerini çekerler. Bu işlem, elektriksel atılımlara neden olan iletkenliği artan zincirlerin oluşmasıyla sonuçlanır. Az miktarda su bile dielektrik dayanımında önemli bir azalmaya neden olabilir. 50 ppm’in üzerindeki su miktarları kırılmalara ve trafo arızalarına neden olabilir.

Suyun ayrıca aşağıdaki gibi başka olumsuz etkileri de vardır:

  • kağıt yalıtımının hızlandırılmış yaşlanması;
  • ark sırasında artan karbon oluşumu;
  • transformatörün metal parçalarının artan korozyonu;
  • yağın hızlandırılmış oksidasyonu;
  • artan sıcaklıklar altında yağın fiziksel özelliklerinin bozulması.

Yukarıdaki faktörler transformatör yağının susuzlaştırılmasının ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterlidir.

Transformatör yağının sudan korunması

Transformatör yağını sudan korumanın önleyici tedbirlerinden biri, yağ ile hava arasında bir gaz tabakası (örn. nitrojen) oluşturmaktır. Bu tabaka havadaki yağ ile su arasında bariyer görevi görür.

Diğer bir önlem ise silika jel ile doldurulmuş kartuşlardır. Bu adsorban suyu yakalar ve transformatör yağıyla temasını engeller.

Yine de, en iyi önleyici tedbirler uygulansa bile, yağda su bulunmasının tamamen engellenmesi mümkün değildir. Transformatör yağının susuzlaştırılmasının devreye girdiği yer burasıdır.

Trafo yağının susuzlaştırılmasında ne kullanılır?

Geçmişte bu sorunu çözmek için santrifüjler ve filtre presler kullanılıyordu. Ancak bunlar kullanım açısından hantal ve karmaşıktı. İki farklı yaklaşıma dayalı olarak yeni ekipman geliştirildi: yağın adsorbanlarla işlenmesi ve ısı ve vakum işlemi. Bu yöntemler artık en yaygın olanlardır.

Transformatör yağının ısıtılarak susuzlaştırılması

Transformatör yağının susuzlaştırılmasının ısıtma yöntemi, suyun atmosferik basınçta veya vakumda buharlaştırılmasını içerir. Suyla kirlenmiş yağ 100°С’nin üzerine ısıtılırsa köpürmeye başlar. Ayrıca, özellikle yağda antioksidan katkı maddesi bulunmuyorsa oksidasyon süreçleri yoğunlaşacaktır. Bu nedenle yağ, atmosferik basınç altında yalnızca 80-90°С’ye ısıtılır ve bu, suyun yalnızca bir kısmının buharlaşmasına izin verir. Vakum altında suyun tamamen uzaklaştırılması mümkündür. Bu yöntem, yağın su ile stabil bir emülsiyon oluşturduğu ve aksi takdirde ayrılmasının zor olduğu durumlarda bile oldukça verimlidir. Vakum odasında hava olmadığından oksidasyon da bu süreçte bir faktör değildir.

Zeolit ​​ile trafo yağının susuzlaştırılması

Transformatör yağının susuzlaştırılmasının bir başka yöntemi de adsorban arıtmadır. Yağ koruması için silika jel kullanımından yukarıda bahsetmiştik. Yağ zaten çok fazla su içerdiğinde zeolit ​​​​(moleküler elek) kullanılır. Bu adsorbanlar çok fazla su tutar, dolayısıyla büyük miktarda su içeren yağın suyunu gidermek için kullanılabilirler. Dielektrik dayanımı 10 kV ve daha yüksek olan yağlar için adsorpsiyon önerilir. Zeolitin hidrokarbon maddelerini ve yaşlanan ürünleri emmediğine dikkat edilmelidir. Bu, petrolün yenilenmesi için başka adsorban ortamların gerekli olduğu anlamına gelir; zeolit ​​rejenerasyonun ön arıtma aşamasında kullanılabilir.

Zeolit ​​doygun hale geldiğinde özelliklerini geri kazandırmak için yeniden etkinleştirilir. Ayrıca her yeniden aktivasyon adsorbanın bir kısmının kaybolmasına neden olur. Bu bakımdan, transformatör yağının ısı ve vakumla susuzlaştırılması, bertaraf edilmesi gereken atık oluşturmadığından daha iyidir. Öte yandan zeolit ​​prosesi, proses 15-25°С’de verimli bir şekilde gerçekleştiğinden ısıtma gerektirmez. Zeolit ​​ünitesinden bir geçiş, yağın dielektrik mukavemetini 60 kV’a (10-20 kV’den) çıkarabilir ve su içeriği büyüklük sırasına göre azalır.

Genel olarak zeolit ​​transformatör yağı susuzlaştırma ünitesi, adsorban kolonlar (genellikle paralel olarak çalıştırılır), bir yağ pompası, bir yağ ısıtıcısı ve bir filtre içerir. Partikül maddeler filtre tarafından yağdan uzaklaştırılır, daha sonra ısıtıcı tarafından sıcaklığı arttırılır ve pompa ile adsorban kolonlarına verilir.

GlobeCore trafo yağı susuzlaştırma prosesleri

GlobeCore müşterilerine her zaman geniş seçenekler sunmaya çalışmaktadır. Hem yağın zeolit ​​susuzlaştırılması hem de ısıtma ve vakum prosesi için ekipmanlarımız mevcuttur. İlk durumda, kullanabilirsiniz MCU birimleri, ikinci durumda sunuyoruz CMM tipi üniteler.

MCU üniteleri klasik adsorpsiyon proses teknolojisine dayanmaktadır. Çalıştırma kolaylığı ve arıza süresinin azaltılması için, ünitenin elektrik prizine bağlanmasıyla zeolit ​​yeniden etkinleştirilebilir BRZ-100 zeolit ​​rejenerasyon ünitesi.

CMM üniteleri farklı kapasiteler için tasarlanmıştır (600 litre/saatten başlayarak). Bu tip daha büyük ve daha güçlü üniteler, trafo yağının gazdan arındırılması, suyunun alınması ve filtrelenmesinin yanı sıra, transformatörlere vakum çekebilir ve transformatöre yağ doldurabilir.

GlobeCore ekipmanlar müşteri gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmakta ve üretilmektedir. Bileşen parçalarını, yapı malzemesini, ünite hareketliliğini (sabit, tekerlekli veya römorklu), ekstra seçenekleri (partikül sayaçları, uzaktan kumanda vb.) ayrı ayrı seçiyoruz. Uzmanlarımız genel olarak transformatör yağının arıtılması ve yenilenmesi, özel olarak ise transformatör yağının susuzlaştırılması konusunda her zaman ücretsiz ve nitelikli tavsiye sunmaya hazırdır.